Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gepubliceerd op: 17 March 2023

Klantentevredenheid, een belangrijk onderdeel van jouw bedrijf. Want klant is koning. En is de koning niet tevreden? Dan zul je dat merken in de omzet die je maakt, of dan niet meer maakt. Met deze vijf manieren verbeter jij jouw klantentevredenheid.

1. Kom je afspraken na

Kom als bedrijf je afspraken na. Dat begint bij geen valse beloftes maken. Ga dus nooit een klant overtuigen om van jouw service gebruik te maken met mooie praatjes waarvan je eigenlijk al weet dat je ze niet na gaat komen. Dit zorgt voor verkeerde verwachtingen en uiteindelijk teleurstelling. Er is een grote kans dat de klantentevredenheid niet al te hoog is. Daarbij zal de klant niet zo snel meer gebruik maken van jouw service of jouw producten kopen. Zonde voor beide partijen.

2. Betrek de klant bij het proces

Als de klant precies weet waar ze aan toe zijn zal de klantentevredenheid verhogen. Wanneer je de klant bij het proces van hun bestelling of van de dienst die je gaat uitvoeren krijgen ze het gevoel dat ze deel zijn van het proces. Geef aan bij welke stap jullie je bevinden in het proces. Ze zullen zich meer betrokken voelen en daardoor ook meer gewaardeerd. Wanneer je de klant betrekt, schept dit een vertrouwen tussen de klant en jou. Ze weten dat er geen spelletjes gespeeld worden en dat je bezig bent met hun bestelling.

3. Transparantie is klantentevredenheid garantie

Wanneer je uit goede bedoelingen afspraken hebt gemaakt die je toch niet na kunt komen. Of je hebt bijvoorbeeld gewoon minder tijd dan je had verwacht. Wees dan transparant naar de klant toe. Is een product uitverkocht of vertraagd? Geef dit zo snel mogelijk aan bij de klant. Je kunt maar beter direct de vuile was buiten hangen. Hierdoor geef je de klant de mogelijkheid om over alternatieven na te denken. Bied ze vervolgens een kortingscode aan of maak een andere goede deal om de klantentevredenheid te verhogen.

4. Verhoog de klantentevredenheid door loyaal te blijven

Geef de klant het gevoel dat er altijd iemand voor ze klaar staat, namelijk jij en jouw team. Een klant zal dit waarderen en de klantentevredenheid zal verhogen. Zo breng je over dat je het écht belangrijk vindt wat zij vinden en hoe het met hen gaat. Dat je graag voor hen werkt en dat hun mening telt. Is de klant dus een tijd weggeweest, begrijp dan dat dit kan gebeuren door omstandigheden. Verwelkom ze weer met open armen zodra ze laten merken dat ze weer klant willen worden. Wanneer je loyaliteit uitstraalt zul je loyaliteit terugkrijgen.

5. Klantentevredenheid verhoog je door bereikbaar te zijn

Last but not least, wees goed bereikbaar. En nee, we bedoelen niet dat je de telefoon om twee uur ‘s nachts moet oppakken (wil je dit wel? Ook dat is helemaal oké). Maar wanneer jij na een paar uur op je telefoon kijkt en je ziet dat een klant al een paar uur probeert te bellen. Dan kun je ervan uitgaan dat de klantentevredenheid op dat moment niet hoog zal zijn. Daarom geven wij de volgende tips:


- Zet altijd het geluid aan van het apparaat waarop je bereikbaar wilt zijn;
- Geef een legitiem telefoonnummer, e-mailadres of waar je ook bereikbaar op wilt zijn. Check dus altijd goed wanneer je dit doorgeeft;
- Zorg dat meerdere mensen in je team bereikbaar zijn (wanneer je meerdere mensen in dienst hebt). Wanneer jij dan niet bereikbaar bent kunnen klanten toch altijd iemand spreken en geholpen worden.


Terug