Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gepubliceerd op: 5 March 2023

Goed werkgeverschap wordt steeds belangrijker. In de huidige – krappe – arbeidsmarkt kom je niet langer meer weg met geringe arbeidsvoorwaarden. Je moet je personeel binden en boeien door bijvoorbeeld trainingen of externe opleidingen. Maar ook een goed werkrooster is van grote invloed op medewerkerstevredenheid. Lees hier waarom. 

Een ‘goed’ werkrooster voor werkgeluk

Wat is een goed werkrooster? En wanneer maakt het een medewerker tevreden? Dat is natuurlijk compleet afhankelijk van de werknemer. 

Bij het maken van een rooster zijn namelijk verschillende partijen betrokken: medewerkers, teamleiders, klanten, planners en het bedrijf zelf. Zoals je je kunt voorstellen, zijn de belangen van deze partijen vaak tegenstrijdig.

Kortom: één ‘goed’ werkrooster bestaat niet.

Waarom niet?

In het kamertje van de directie zal voornamelijk gevraagd worden om efficiëntie en het besparen van kosten. De planner wil de puzzel kloppend maken. Een teamleider hoort de wensen van de medewerkers en wil daar weer rekening mee houden. En ga zo maar door.

Eén goed rooster bestaat dus niet. Maar wiens belang laat je het zwaarst wegen ten opzichte van de anderen? En zijn er belangen waar je niet naar gaat luisteren?

Positieve invloed op betrokkenheid, werkprestaties en kwaliteit

We nemen je mee in een aantal percentages die aantonen waar iemands bevlogenheid vandaan komt. Want hoe bevlogen iemand is, is voor een groot deel genetisch bepaald, maar liefst 50%.

Maar iemands gedachten en handelingen maken 40% op en de overige 10% wordt bepaald door externe omstandigheden, zoals een werkrooster. Al is het maar voor 10%, een kloppend werkrooster heeft dus invloed op iemands bevlogenheid. En het is de enigste factor waar jij als werkgever invloed op hebt. 

Onderzoek toont aan dat bevlogenheid een positieve invloed heeft op betrokkenheid, werkprestaties, kwaliteit van het werk, innovativiteit, verzuim en nog veel meer. Dat heeft vervolgens weer een positief effect op de klanttevredenheid en een gezonde bedrijfsvoering.

Win-win-win-win-win!

Zoveel mensen zoveel wensen voor een werkrooster

Naast al die positieve invloeden, is een kloppend werkrooster ook van essentieel belang voor de gezondheid van je medewerkers. Dit is wederom voor iedere werknemer persoonlijk.

Zo kan de één behoefte hebben aan meerdere kleine pauzes tussen het werken door en werkt de ander liever de hele ochtend en middag door om vervolgens wat eerder te kunnen stoppen.

Laat je deze twee medewerkers precies het tegenovergestelde doen van waar ze behoefte aan hebben? Dan bestaat de kans dat ze zich hier (onbewust) tegen gaan verzetten en het mentaal zwaarder krijgen.

Het is voor jou als werkgever dus van belang om naar deze wensen te luisteren en hier ruimte voor te maken in het werkrooster. Je wil immers niet dat je medewerkers thuis komen te zitten met een burn-out of nog erger (worst case scenario).

Maak jouw werkrooster kloppend

Werkgeluk, medewerkerstevredenheid, kwaliteit, betrokkenheid en gezondheid, een kloppend werkrooster doet meer dan je misschien zou verwachten. Wacht daarom niet langer en investeer zo snel mogelijk in een goed werkrooster.

Neem contact met ons op en we gaan graag met je rond de tafel om te kijken waar onze software je van dienst kan zijn. Ben jij klaar om ons als partner te verwelkomen en samen toe te werken naar een sterke service?


Terug