Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gepubliceerd op: 24 June 2024

De gasketelwet is een ingrijpende verandering voor alle Nederlandse installatiebedrijven. De gasketelwet heeft impact op verschillende takken binnen je installatiebedrijf. In deze blog duiken we dieper in op wat de gasketelwet precies inhoud, welke invloed het heeft op het werkbonnenproces voor installatiebedrijven en hoe Insezo je helpt bij het implementeren ban de wet.


  • Wat houdt de gasketelwet in
  • Wat zijn de consequenties
  • Welke invloed heeft de gasketelwet op het werkbonnenproces
  • Insezo helpt je bij het implementeren van de gasketelwet

 

Wat houd de gasketelwet in

De gasketelwet is inmiddels definitief geaccepteerd door de Nederlandse regering en is sinds 1 april 2023 ook definitief van gang. Maar wat houdt de wet precies in?

De gasketelwet verplicht installatiebedrijven die onderhoud of reparaties aan cv-ketels uitvoeren om te voldoen aan de wettelijke certificeringsregeling. Dit houdt in dat al je monteurs hun vakmanschap aan zullen moeten tonen doormiddel van een praktijkexamen. Ook de installatiebedrijven zelf moeten zich certificeren en worden na certificering opgenomen in het landelijke register.

De gasketelwet is tot stand gekomen door een onderzoek van de onderzoekraad van veiligheid, die uit hun onderzoek constateerde dat er een stijging was in het aantal koolmonoxide incidenten bij reparatie/installatie van cv-ketels. Omdat de regering de veiligheid zeer serieus neemt met betrekking tot koolmonoxide incidenten, hebben ze besloten om de gasketelwet aan te nemen.

 

Wat zijn de consequenties?

Deze wet heeft een grote impact op installatiebedrijven. Logischerwijs komen er dan ook een aantal consequenties bij kijken voor installatiebedrijven. Zo gaat deze wet met name voor de grote installatiebedrijven een flinke financiële klap zijn. Alle monteurs zijn namelijk verplicht om een examen te volgen. Het theorie examen voor monteurs kost €80 en het praktijkexamen meer dan €300. Daarnaast moeten installatiebedrijven zelf ook gecertificeerd zijn. De keuring voor deze certificatie bedraagt €800 per jaar. Mocht je veel monteurs in dienst hebben gaan de kosten dus enorm oplopen.

 

Je niet aan de wet houden is ook geen optie voor installatiebedrijven. De handhaving heeft aangegeven streng te controleren op de wet en deelt hoge boetes uit aan bedrijven en/of monteurs die zich niet houden aan de gasketelwet. Daarnaast wordt je ook niet toegevoegd aan het landelijke register zonder certificering, wat veel klanten gaat kosten.

 

Welke invloed heeft de gasketelwet op het werkbonnenproces?

Ondanks dat het misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij de gasketelwet, heeft deze ook invloed op het werkbonnenproces voor installatiebedrijven. Zo moet je bijvoorbeeld de certificering van zowel het uitvoerende bedrijf als de monteur kunnen aantonen bij de werkbon en is efficiënt werken door de extra kosten die bij de gasketelwet komen kijken nu belangrijker dan ooit om de kosten van je diensten laag te houden. Hiermee is de digitale werkbon een absolute must have geworden voor alle installatiebedrijven, aangezien deze kunnen helpen kunnen helpen bij het stroomlijnen van het werkbonnenproces, je hierbij vaak de mogelijkheid hebt om documenten (zoals de certificeringen van bedrijf en monteur) toe te voegen aan de werkbon en kun je hier handmatig een monteurschecklist aanmaken met de juiste vragen om te voldoen aan de gasketelwet.

 

Insezo helpt je bij het implementeren van de gasketelwet

Er komt ongetwijfeld komt veel op je af door de nieuwe gasketelwet. Geen zorgen, Insezo gaat je helpen! Met Insezo stroomlijn je het gehele werkbonnenproces binnen je installatiebedrijf.

Je kunt niet alleen vele malen sneller werkbonnen aanmaken, maar kan deze ook eenvoudig terugvinden in je digitale archief en je kunt de certificaten van de gasketelwet van zowel bedrijf als monteur eenvoudig aan de werkbonnen toevoegen. Daarnaast optimaliseer je de monteursroute met de vee verschillende planningstools waardoor je kostbare geld en tijd bespaart! Ook heb je bij Insezo de mogelijkheid om je eigen monteurschecklist aan te maken die de monteur moet invullen op locatie. Hier kun je eenvoudig de vragen toevoegen om te voldoen aan de gasketelwet. Ervaar zelf het gemak van Insezo en probeer Insezo nu  14 dagen gratis


Terug